Heb je nog een vraag over het BBWP? Kijk hieronder of je vraag erbij staat. Staat je vraag er niet bij? Vul dan dit contactformulier in.
In de afgelopen jaren zijn heel veel tools en adviesinstrumenten ontwikkeld om boeren te faciliteren in duurzaam bodem- en waterbeheer. Dit als invulling van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, een initiatief van LTO Nederland op uitnodiging van de Rijksoverheid. Samen met de Unie van Waterschappen hebben zij afspraken gemaakt met als doel een bijdrage te leveren aan de wateropgaven in agrarische gebieden en het realiseren van een economisch sterke en duurzame landbouw. Binnen deze context maakt het BBWP maatwerk mogelijk door de juiste maatregelen te adviseren. Dit op basis van de laatste stand van zaken qua kennis rondom effectiviteit van maatregelen. Daarnaast faciliteert het BBWP het gesprek tussen boer en adviseur en helpt het allerlei DAW-projecten om ook concreet aan de slag te gaan met maatregelen. Meer informatie kunt u vinden in de rapportage over het BBWP als ook het strategisch plan dat kennisinstellingen, DAW-coördinatoren en andere stakeholders in 2020 hebben opgesteld.
Het BBWP is ontstaan uit een slimme combinatie van bestaande producten die binnen kennisinstellingen beschikbaar waren, maar nooit toegepast werden in de praktijk. Samen met boeren, adviseurs van ZLTO en inhoudsdeskundigen van het NMI, LBI en WEnR is deze kennis ingebed binnen het BBWP. Om zo voor elk perceel in Nederland inzicht krijgen in de mogelijkheden die er zijn om het bodem- en watersysteem te verbeteren.
Nee, het BBWP is en blijft nog een aantal jaren in ontwikkeling. Er is in 2020 een eerste versie gemaakt voor de provincie Noord-Brabant. Hoewel de kennis die in het BBWP in principe over heel Nederland van toepassing is, voorzien we dat het stukje regionale eigenheid nog concreter zal worden gemaakt door in elke regio rekening te houden met de eigen geschiedenis en opgaves. Samen met LTO-Noord, ZLTO en LLTB wordt hier in 2021 aan gewerkt. We vinden het heel belangrijk dat boeren en erfbetreders mee blijven denken met de ontwikkeling. Dit om de regionale eigenheid van de verschillende regio’s in Nederland goed tot zijn recht te doen komen. Dit betekent dat we het heel belangrijk vinden dat het BBWP aansluit bij uw situatie. Laat het ons weten als u wensen en ideeën heeft om het BBWP nog beter aan te laten sluiten bij de praktijk. Dit kan via dit formulier.
In 2020 is het BBWP getoetst met 40 boeren in provincie Noord-Brabant. Met hen, en hun adviseurs, is gekeken naar de in kaart gebrachte risico’s als ook de geadviseerde maatregelen en het gebruikersgemak van de tool. Uit de praktijkevaluatie bleek dat agrarische ondernemers positief gestimuleerd werden door het geleverde maatwerk in het BBWP. De gebruikte score-systematiek maakt hen enthousiast om zelfs meer maatregelen te nemen. Een BBWP maakt voor hen de vertaalslag van de wat abstracte gebiedsopgaves richting maatregelen die binnen hun bedrijf een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving. Het faciliteert en uniformeert daarnaast de gesprekken die adviseurs voeren. De voorgestelde verbeteringen liggen vrijwel allemaal in het verlengde van het leveren van meer maatwerk.
In 2021 zijn de resultaten van het BBWP vergeleken met state-of-the-art analyses van veldbezoeken in de gemeente Sint Anthonis. Zowel de keukentafelgesprekken met betrokken ondernemers als ook de inhoudelijke knelpuntenanalyse van de landbouwpercelen en de geadviseerde maatregelen komen in overeen. Het BBWP biedt daarom goede mogelijkheden om op perceels-, bedrijfs- en gebiedsniveau doelen voor het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer concreet te maken voor elke agrarische ondernemer. Een adviesgesprek met een adviseur blijft gewenst.
Nee, het BBWP brengt kansen in beeld, en geeft u samen met uw adviseur de mogelijkheid om gericht maatwerk mogelijk te maken. Uit keukentafelgesprekken blijkt dat men zich herkent in de kwaliteit van de onderzochte percelen, de aanwezige knelpunten als ook de mogelijke maatregelen. Wel blijkt dat sommige effectieve maatregelen minder gewenst zijn vanwege de uitvoerbaarheid dan wel de bijbehorende kosten: een hele effectieve maatregelen is niet altijd praktisch uitvoerbaar. Met uw adviseur kunt u ook kiezen voor andere maatregelen die samen impact maken, maar makkelijker uitvoerbaar zijn. Het BBWP faciliteert dit zoekproces naar maatwerk.
Het BBWP maakt gebruik van verschillende soorten meetgegevens. Vanuit open data is de locatie bekend, als ook de opgave (lees: grondwaterbeschermingsgebied, de opgave voor de Kaderrichtlijn Water) en algemeen toegankelijke bodemgegevens zoals bouwplan, bodemtype, maaiveldhoogte, grondwatertrap en de aanwezigheid van drainage en omliggende sloten. Daarnaast maakt het BBWP gebruik van geschatte bodemparameters die afgeleid zijn historische bodemgegevens uit het Nationaal Agrarisch Bodem Archief . Voor nog meer maatwerk kan een gebruiker ook zelf zijn eigen bodemgegevens toevoegen die hij of zij heeft laten analyseren in een agrarisch laboratorium zoals Dumea, Roba, AgroCares, HLB of Eurofins Agro. Deze laatste optie wordt in 2021 toegevoegd.
Het gebruik van het BBWP door boeren is gratis.
Erfbetreders, bodemcoaches en adviseurs betalen per organisatie een licentie per jaar: zzp-ers betalen 75 euro per boer per jaar en adviesorganisaties betalen ofwel 2.500 dan wel 5.000 euro.
Iedereen met een licentie krijgt daarvoor toegang tot het gebruik van het BBWP, adviseursrechten om gegevens van deelnemende boeren in te zien (na hun akkoord), de mogelijkheid om verbeterpunten in te dienen die een keer per jaar worden gerealiseerd, en eerstelijns support voor vragen bij gebruik. Adviesorganisaties met een licentie van 2.500 euro kunnen tot maximaal 50 boeren laten participeren. Voor adviesorganisaties met een licentie van 5.000 euro is er geen maximum op het aantal boeren. Ook krijgen zij de mogelijkheid om eigen jaarrapportage samen te laten stellen.
Boeren blijven altijd de baas over hun eigen data. Zonder hun toestemming worden deze gegevens niet gedeeld met derden. De data zijn alleen inzichtelijk voor de ontwikkelaar van het BBWP, namelijk het Nutrienten Management Instituut en de ZLTO. Jaarlijks kunnen wel rapportages worden opgesteld richting lokale en regionale overheden, maar dit kan alleen voor geaggregeerde data. Hierdoor worden individuele gegevens nooit herleidbaar gedeeld. Meer informatie hierover kunt u vinden in de privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden.
Boeren in provincie Noord-Brabant krijgen de mogelijkheid tot extra beregeningsruimte zodra er een BBWP is ingevuld en er maatregelen zijn genomen die het watervasthoudend vermogen van de bodem vergroten. Het BBWP vervangt daarmee het huidige BedrijfsWaterPlan. De komende twee jaar wordt er door ZLTO, betrokken waterschappen en provincies gewerkt aan nieuwe verdienmodellen waarmee duurzaam bodem- en waterbeheer kan worden beloond. Denk hierbij aan extra beleidsruimte, toegang tot subsidies of minder handhaving. Hoe meer deelnemers meedoen, hoe meer mogelijkheden hier ook liggen.
Alle boeren die al deelnemen aan het BodemUP-programma krijgen komende jaren een bezoek van een adviseur en bodemcoach om het BBWP samen in te vullen. In 2021 en 2022 worden er daarnaast nog andere pilots gestart in Nederland om zo samen met experts te zoeken naar maatwerkoplossingen die bijdragen aan de doelen van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. In veel situaties zijn LTO-Noord, LLTB of ZLTO de initiatiefnemer van deze pilots. Heeft u interesse in deelname, of wilt u een pilot opstarten in uw gebied, geeft dat dan door via het formulier in deze link.
NMI werkt samen met verschillende organisaties zoals (Z)LTO, Waterschappen en collectieven om feedback te verzamelen van boeren en boerenadviseurs die de tool gebruiken. Je kan ook via dit formulier tips voor verbeteringen doorgeven. Er zijn verschillende categorieën voor feedback. Bijvoorbeeld een bug, interface- of rekenhart-gerelateerde vragen. Als het gaat om een bug zetten wij ons in die een paar werkdagen op te lossen. Als het gaan om andere verbeteringen proberen we die mee te nemen in volgende verbeterrondes. Binnen verschillende projecten haalt NMI budget binnen deze verbeteringen door te voeren. Het NMI Team maakt in overleg met de verschillende stakeholders en de IT partij dan de beslissingen over welke verbeteringen op welke termijn kunnen worden doorgevoerd. NMI gebruikt de technische management software YouTrack om verbeteringen bij te werken.
Het BBWP bevat meerdere modules, zoals een module voor water en bodem, een module voor koolstof en een voor de pilot ecoregeling. Het BBWP is zo opgezet dat wanneer je gegevens eenmaal hebt ingevoerd, deze automatisch beschikbaar zijn voor alle modules. Bijvoorbeeld, als je bodemgegevens hebt ingevoerd van Eurofins, worden deze gegevens voor alle modules gebruikt. Een ander voorbeeld: als je een diepwortelend gewas selecteert, worden de positieve effecten daarvan automatisch meegerekend voor alle modules. Op dit moment is alleen de Open Bodem Index nog niet automatisch gekoppeld aan de gegevensupdate, maar hier wordt aan gewerkt. Onze aanpak is gericht op het zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk maken voor de gebruiker.
Het BBWP gebruikt bodem- en watergegevens, samen met milieuopgaven in Nederland, om scores te bepalen. Deze scores worden beïnvloed door de huidige staat van je bodem en de doelstellingen in jouw regio. Bijvoorbeeld, zit je op een uitspoelingsgevoelige grond in een gebied met hoge opgave, is je score lager. Zit je in een niet-uitspoelingsgevoelige grond in een gebied zonder opgaven, dan hoef je minder te doen voor een hoge score. Er wordt dus maatwerk toegepast. Dus, zit je in een zandig grondwaterwinningsgebied, dan kunnen opgaven omtrent nitraatuitspoeling hoger zijn dan als je bijvoorbeeld op de kleischil in Noord-Groningen zit. Het nemen van maatregelen kan je score verbeteren. We berekenen de impact van elke maatregel, waardoor je kunt zien hoe goed je het al doet en hoeveel beter het nog kan met extra maatregelen.